top of page

Terveydeksi-podcast 2. kausi

Terveydeksi-podcastin toisella kaudella minä ja kollegani Heidi Peltoniemi keskustelemme erittäin ajankohtaisista ravitsemukseen ja terveyteen liittyvistä aiheista valmistuttuamme juuri laillistetuiksi ravitsemusterapeuteiksi ja terveystieteiden maistereiksi. Jaksoissa vierailevina tähtinä on monipuolisesti erilaisia huippuammattilaisia keskustelemassa mm. painosta, itsemyötätunnosta, elintavoista sekä suoliston ongelmista.

 

Jakso 11: Catch up


Terveydeksi-podcast on palannut tauolta ja toinen tuotantokausi on siis täällä. Tässä catch up-jaksossa Heidi ja Marika kertovat omista kuulumisistaan ja tulevan tuotantokauden sisällöistä. Jaksossa kuulet, miten kävi suunnitellun valmistumisaikataulun suhteen? Entä minne Heidi ja Marika ovat muuttaneet? Minkälaisista teemoista tulevalla kaudella tullaan keskustelemaan? Ota itsellesi kuppi lämmintä juotavaa ja kuulokkeet korville! Tältä kaudelta ei tule puuttumaan inspiroivia puheenaiheita. 

Jakso 12: Itsemyötätunto - Vieraana tuleva psykologi Emmi Arponen


Itsemyötätunto - kuinka tärkeää se onkaan hyvinvointimme kannalta. Mutta miksi itseään kohtaan on niin vaikeaa olla myötätuntoinen? Miksi puhumme itsellemme usein niin rumasti? Tässä jaksossa näistä asioista on keskustelemassa pian valmistuva psykologi ja terveystieteiden maisteri Emmi Arponen. Jaksossa kuulet mm. mitä hyötyjä itsemyötätunnon taidolla on hyvinvoinnille, miten päästä eroon liiallisesta itsekriitikistä ja miten itsemyötätuntoa ja positiivista sisäistä puhetta voi alkaa arjessa harjoittelemaan.

Jakson lopussa pääset myös itse tekemään Emmin ohjaaman itsemyötätuntoharjoituksen! 

Jakso 13: Tietoisuustaidot ja syöminen - Vieraana ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Puhuttaessa tietoisuustaidoista ja tietoisesta läsnäolosta monelle tulee varmasti mieleen ensimmäisenä meditaatioharjoitukset, jossa istutaan lootusasennossa ja ollaan hiljaa.

Mutta mitä tietoisuustaidot oikeasti ovat? Ja miten ne liittyvät hyvinvointiin ja terveyteen tai syömiseen? Tässä jaksossa Heidin ja Marikan vieraana on ravitsemusterapeutti Anette Palssa, joka on opiskellut mm. kognitiivista lyhytterapiaa, psykofyysistä psykoterapiaa, painon ja mielen psykologiaa ja tietoisuustaitojen käyttöä terapiatyön tukena. Jaksossa Anette avaa kiehtovaa tietoisuustaitojen, tai oikeastaan keho-tietoisuustaitojen kuten Anette niitä kutsuu, maailmaa. Kuulemme mm. miten tietoisuustaidot liittyvät syömiseen ja painonhallintaan, ja miten voi opetella tietoisempaa syömistä. 

Jakso 14: Elintavat uusiksi - Vieraana psykologi Anu Tevanlinna


Näin uuden vuoden vaihteessa moni alkaa pohtia elintapojaan, niin ruokavaliota kuin liikuntatottumuksiaan. Omien elintapojen muuttaminen ei aina kuitenkaan ole helppoa tai yksinkertaista. Tänään Heidin ja Marikan kanssa keskustelemassa on pysyviin elintapamuutoksiin erikoistunut psykologi Anu Tevanlinna. Jaksossa kuulet vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin: Miksi pelkkä tieto ei riitä muutosten tekemiseen? Mistä lähteä liikkeelle muutoksia tehtäessä? Mitä kompastuskiviä usein kohdataan tapoja muuttaessa? Tämän jakson avulla pääset pohtimaan omaa elämäntilannettasi ja arvojasi sekä luomaan askelmerkkejä kohti pysyvää muutosta! 

Jakso 15: Painoneutraali lähestymistapa - Vieraana ravitsemusterapeutti Jasmiina Pöntinen


Painoneutraalius on uusi lähestymistapa, joka haastaa perinteiset painoon ja terveyteen liittyvät käsitykset. Asiasta Heidin ja Marikan kanssa keskustelemassa on painoneutraaliin lähestymistapaan lihavuuden hoidossa perehtynyt laillistettu ravitsemusterapeutti Jasmiina Pöntinen. Onko paino hyvä terveyden mittari? Tulisiko ylipainosta ja lihavuudesta pyrkiä eroon keinolla millä hyvänsä? Mitä tapahtuu, jos lakkaammekin keskittymästä painoon ja vaa'an lukemiin?

Keskustelua herättää myös lihavuuteen liittyvä stigma ja painon yhteys kehosuhteeseen ja -tyytyväisyyteen. 

Jakso 16: Lihavuus ja laihduttaminen - Vieraana lihavuusasiantuntija Patrik Borg


Ylipaino ja lihavuus ovat jatkuvasti pinnalla mediassa ja laihdutuskuurien kauppaaminen on miljoonabisnestä. Nykyään tiedetään jo, että pikadieetit harvoin tuovat pitkän aikavälin tuloksia. Mutta miksi näin on? Mitä kaikkea lihavuuden ja ylipainon taustalle oikein kätkeytyy? Asiaan syventymässä Heidin ja Marikan kanssa on ravitsemusasiantuntija ja lihavuustutkija Patrik Borg. Jaksossa kuulet mm. miten painoasioista tulisi Patrikin mielestä puhua ja mitkä ovat Patrikin asiakkailleen suosittelemat painonhallinan peruspilarit. 

Jakso 17: Stressi ja vatsan hyvinvointi - Vieraana ravitsemusterapeutti Leena Putkonen


Toisen kauden viimeisessä jaksossa vatsan ja suoliston hyvinvoinnista on keskustelemassa ehkä Suomen tunnetuin FODMAP-guru ja ärtyvän suolen oireyhtymän asiantuntija: ravitsemusterapeutti Leena Putkonen. Jaksossa käydään läpi mm. miten erilaiset stressitekijät vaikuttavat suolistoon, kuinka suuri merkitys mielen hyvinvoinnilla on ärtyvän suolen oireyhtymän ja stressivatsan kannalta ja miten oman vatsan ja suoliston hyvinvointia voi vaalia keskellä kiireistä arkea.

Leena kertoo myös avoimesti omista vatsavaiva-kokemuksistaan ja jakaa meille ikimuistoisen tarinan omilta eräopas ajoiltaan. Jos olet kärsinyt vatsavaivoista tai kaipaat muuten vinkkejä hyvinvoivaan vatsaan ja suolistoon, tämä jakso on tehty sinulle!Comments


bottom of page